• Log in
  • Contact
  • Volg ons op LinkedIn
evivermeer-grijs

Met stilte vergaderen

Hoe zou het zijn om tijdens een vergadering af en toe heel bewust stilte in te lassen. Tijd om te mijmeren, te reflecteren, te voelen of na te denken. Over wat iets écht betekent voordat je meteen je mening erover ventileert?

Onlangs heb ik in stilte vergaderd. Of beter gezegd mét stilte. En ik vond het een geweldige ervaring. Ik ben ervan overtuigd, dat wanneer we vaker stilte inbouwen in onze overleggen, we beter naar elkaar kunnen luisteren en betere besluiten kunnen nemen.

Beter leren vergaderen van andere culturen

Het hele idee om in stilte te vergaderen komt van Danielle Braun en Jitske Kramer van de Academie voor Organisatie Cultuur. In hun ontdekkingsreis naar wat we kunnen leren van andere culturen, bezochten ze een Quakershuis in Engeland.

Quakers komen samen in stilte. Er wordt alleen iets gezegd als deelnemers het gevoel hebben dat wat ze zeggen toegevoegde waarde voor iedereen heeft en wanneer het “ego vrij” is. Dat betekent dat je dus niet iets zegt omdat jij je wilt laten horen. Het is dus niet zo dat je helemaal in stilte vergadert maar dat je de stilte gebruikt om tot inzichten te komen. Daarna is er ruimte om die inzichten te delen en mee te laten wegen in welk besluit dan ook je samen moet nemen.

Eerst toetsen, dan praten

Ik probeer het me voor te stellen, een vergadering waar we af en toe gewoon even stil zijn en onze gedachten laten gaan over een vraagstuk. Alleen wat zeggen als we innerlijk getoetst hebben of het de moeite waard is en ego-vrij. Ik kan niet wachten tot een team het met mij aandurft dit uit te proberen.

Durf jij? 
Neem dan contact met me op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
       
   

Heeft u interesse?
Neem vrijblijvend contact op!

Ja ik ben geïnteresseerd in de diensten van Teams@Work!
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

 
       

Workshops

  • Facilitated workshops

    Bent u op zoek naar een externe workshop-facilitator? Ik heb een schat aan ervaring met het...

  • Project start-ups (PSU)

    Projecten mislukken soms omdat het team bij aanvang te weinig aandacht heeft besteed aan het...

Aanmelden Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de periodieke nieuwsbrief.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer