• Log in
  • Contact
  • Volg ons op LinkedIn
evivermeer-grijs

Hoe open sta jij voor beïnvloeding?

Hoe we de kwaliteit van onze gesprekken kunnen verbeteren.


Bij 9 op de 10 gesprekken komt de intentie van de boodschap niet goed over, aldus Judith E. Glaser, schrijfster van de bestseller ‘Conversational Intelligence’.

Judith Glaser legt een directe verbinding tussen wat we inmiddels weten vanuit de neurochemie en de kwaliteit van de gesprekken die we hebben. Je zou kunnen zeggen dat een groot deel van onze gesprekken onbedoeld blijven hangen in ons zogenaamde reptielenbrein.

Ons reptielenbrein wantrouwt


In dit oudste deel van ons brein bevindt zich het netwerk van wantrouwen. Zodra dat deel van ons brein geactiveerd wordt, zijn we niet meer in staat om bij onze prefrontale cortex te komen, waar het netwerk van vertrouwen zit.

Er zijn gesprekken waarin we een zogenaamde ‘feel-bad’ cocktail aanmaken. Die cocktail bestaat uit adrenaline en cortisol. Bijvoorbeeld, je wilt iemand overtuigen maar voelt je niet gehoord. Bij zowel degene die wil overtuigen als de gesprekspartner, is de kans groot dat deze cocktail wordt aangemaakt. De netwerken van wantrouwen in het reptielenbrein slaan aan en de toegang naar het netwerk van vertrouwen wordt geblokkeerd.

Feel-good cocktail


Lukt het ons echter, aldus Glaser, om in de gesprekken een ‘feel-good’ gesprekscocktail aan te maken, bestaande uit dopamine, oxytocine en serotonine, dan zijn we in staat de kwaliteit van onze gesprekken te vergroten. En daarmee dus ook van onze interacties en samenwerking.

Het allerbelangrijkste om daar te komen, is een houding waarin we openstaan voor beïnvloeding. Daarnaast zijn er 5 basisvaardigheden die daarbij kunnen helpen. Die vaardigheden zijn aan te leren maar je moet er wel mee oefenen en aan de slag gaan. Anders is de kans groot dat we toch in ons reptielenbrein blijven hangen en wantrouwen in onze gesprekken de overhand heeft.


Wil je meer weten over communicatie & samenwerking.

Ik praat heel graag met je verder. Neem contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
       
   

Heeft u interesse?
Neem vrijblijvend contact op!

Ja ik ben geïnteresseerd in de diensten van Teams@Work!
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

 
       

Workshops

  • Facilitated workshops

    Bent u op zoek naar een externe workshop-facilitator? Ik heb een schat aan ervaring met het...

  • Project start-ups (PSU)

    Projecten mislukken soms omdat het team bij aanvang te weinig aandacht heeft besteed aan het...

Aanmelden Nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de periodieke nieuwsbrief.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer